חלק ראשון – סקירת המדינה
א. שם המדינה: איטליה
ב. סקירה גאוגרפית עדכנית לשנת 2015
גבולות: לאיטליה יש שני סוגי גבולות, ימי ויבשתי. בצפון (גבול היבשתי) גובלת עם שוויץ, צרפת, אוסטריה וסלובניה … המשך לקרוא
סיכום מקיף לבגרות בהיסטוריה ב' לכיתות י"ב, קיץ תשע"א. חלק ראשון: טוטאליטאריות, אנטישמיות ושואה. מסוכם עפ"י ראשי הפרקים של המיקוד של משרד החינוך בהיסטוריה ב'(לימודי החובה).
א. האידיאולוגיה הנאצית, כולל האנטישמיות המודרנית בגלגולה הנאצי. מרכזיות שאלת היהודים באידיאולוגיה זו.
אדולף היטלר, מעצב האידיאולוגיה הנאצית, נולד ב-1889 בעיר ברונאו האוסטרית. בגיל 18 עבר לוינה על מנת ללמוד ארכיטקטורה, אך לא התקבל לאקדמיה לאמנות וחי בשולי החברה בין חסרי בית וחסרי מקצוע. על פי עדותו, הפך לאנטישמי בוינה, וניראה כי הושפע מהאווירה האנטישמית ומן הלאומנות ששררה שם. ב-1913 עבר למינכן, והתנדב בהתלהבות רבה לצבא. המלחמה גאלה אותו מחוסר המעש ומחוסר התכלית שבחייו, והוא זכה לעיטור גבורה. הוא נמנה עם אלו שטענו כי במלה"ע הראשונה אולצה גרמניה להיכנע הן על ידי אויביה מבחוץ והן על אויביה מבית. הוא תמך בטענה שגרמניה הובסה באשמת הקומוניסטים, הסוציאליסטים והיהודים ש"תקעו סכין בגב האומה". את תבוסת גרמניה כינה "מעשה הנבלה הגדול ביותר של המאה".
לאחר המלחמה הצטרף למפלגה קטנה בשם מפלגת הפועלים הגרמנית, שאת שמה ישנה מאוחר יותר למפלגה הנאציונל סוציאליסטית. בעזרת צירוף הרעיון הלאומי והרעיון הסוציאליסטי ביקש היטלר להגיע לציבור גדול ולצרף למפלגה חברים רבים. היטלר השתתף בניסוח מצע המפלגה,… המשך לקרוא
יחידת המבוא – תולדות ישראל והעמים בשנים 1870-1920
1.תהליכי שינוי באירופה ובעולם היהודי עד למלחמת העולם הראשונה.
א. השינויים המרכזיים בתחומים מדע וטכנולוגיה והשפעותיהם-
1. שינויים בתחום המדע-רפואה: גילוי קיומם של חיידקים האחראים להעברת מחלות מדבקות, את
התרופות לחיסולם ואת החיסונים נגדם, ע"י הצרפתי, לואי פסטר, מגדולי חוקרי הטבע במאה ה19.
בנוסף הוא פיתח חיסון נגד מחלת העופות ומחלת הכלבת. גילויים אלה הביאו לירידה בתמותה ולגידול
החומר למבחן
תוצאות מלחמת העולם הראשונה
– הקמת מדינות חדשות.
– האבדות.
– חבר הלאומים.
– הסכם ורסאי ועקרונותיו.
היהודים במלחמת העולם הראשונה
– הצהרת בלפור.
– מצב היהודים בארץ.
– מצב היהודים בעולם.
מושגים.
מפות.
מצורף לסיכום – נספח: סיכום כללי על היהודים במלחמת העולם הראשונה עד למתן הצהרת בלפור.
תוצאות מלחמת העולם הראשונה
הסכמי ורסאי ועקרונותיו
בשנת 1917, הסתיימה מלחמת העולם הראשונה בניצחון של מדינות ההסכמה על מדינות המרכז, פרישת של רוסיה מהמלחמה והצטרפותה של ארצות הברית.
בנובמבר 1918 נחתם הסכם שביתת הנשק עם גרמניה ואחריו ישבו ראשי ארבע המדינות הגדולות: ארה"ב, אנגליה, צרפת ואיטליה וקבעו את הסכם ורסאי (שנחתם בינואר 1920).
עקרונות הסכם ורסאי
– הסכמי… המשך לקרוא
מלחמת העולם השנייה (1939-1945)
נושא לעבודה עצמית
א. המהלכים העיקריים של המלחמה עד סוף שנת 41'.
(1)המהלכים העיקריים של המלחמה בחזיתות השונות
מחציתה הראשונה של מלחמת העולם השנייה עמדה בסימן עליונותה של גרמניה. כוחם של הגרמנים בלט לנוכח אי-המוכנות היריבות וחולשתן, ועד סוף שנת 41' ערכו הגרמנים (ובני בריתם באסיה, היפנים) מסע ניצחונות די קל באירופה, תוך כדי קביעת זירות המערכה על-פי שיקוליהם. אם כן, עד שלב זה היתה המלחמה בעיקר אירופית.
כיבוש פולין
ב-1.9.39 פלש הצבא הנאצי לפולין ותוך פחות מחודש כבש אותה. ההתקפה הגרמנית על פולין נפתחה בחזית האווירית, בעוצמה רבה. הפולנים הוכרעו בקלות, וזאת בזכות השילוב בין נחיתות צבאם ועוצמת המתקפה הגרמנית (בנוסף לחיל האוויר, חיל הריון היה מפותח מאוד).
השריון הגרמני חדר לעומק פולין במהירות, דבר שיצר בלבול רב בשורות המתגוננים הפולנים. היתה זו "מלחמת בזק" (בליצקריג), שיטה בה תוקפים כל הכוחות יחד, מכיוונים שונים, במפתיע, במטרה להמם את האויב ולכבוש במהירות את היעד, בטרם תינתן לו האפשרות לתגובה. הגרמנים השתמשו בשיטה גם מאוחר יותר, בחזיתות נוספות. תוך 8 ימים הגיע הצבא הגרמני לפאתי ורשה, שנכנעה ב-27 בספטמבר.