פוסט: ירדן

רקע:
ממלכת ירדן (שמה הרשמי: הממלכה ההאשמית של ירדן) היא שכנתה של ישראל במזרח, להוציא את הגולן. בירתה היא עמאן, שמספר התושבים בה הוא מעל מליון (בכל ירדן יש כ2,700,000- תושבים). רוב תושביה משתייכים לדת המוסלמית, ומיעוט הם נוצרים וצ’רקסים. השפה מדוברת בירדן היא ערבית, והמטבע הוא דינר (DINAR).

בין ירדן ובין ישראל מפריד נהר הירדן. הגבול ביניהן נמשך דרומה בקו החוצה את ים המלח,
ומשם בקו כמעט ישר עד למרכזו של מפרץ אילת (שנקרא בפי הירדנים “מפרץ עקבה”).
בצפון גובלת ירדן עם סוריה, במזרח-עיראק ובדרום-מזרח ובדרום-סעודיה.

 פחות מעשירית שטחה של ירדן היא קרקע הראויה לעיבוד חקלאי. שאר השטח-הרים, ערבה או מדבר שבהם שוכנים בדואים.

אזורי ממלכת ירדן:
בימי המקרא היו כמה מחבלי ירדן שיכים לא”י.
בצפון נמצא הגלעד (הנקרא היום עג’לון).במרכז, בין היבוק לנחל ארנון נמצא חבל עמון ומדרום לו חבל מואב שבירתו מואב המקראית. מדרום לממלכת ירדן שוכן חבל אדום שבירתו מעאן היא מעון המקראית.
אפשר לחלק את ירדן לשלוש רצועות אורך: חלקה המזרחי של בקעת הירדן, הרי עבר הירדן והמדבר של ירדן (הנמצא בין המדבר הסורי למדבריות חצי-האי ערב).

אקלים וכלכלה:
ברמת עבר הירדן שורר חם עז בקיץ, וקור עז בחורף, ואילו בחלקה המזרחי של בקעת הירדן החורף חמים והקיץ לוהט! בצפון במרכז ובדרום האקלים צחיח ולכן מועדת החשיבות החקלאית רק לעמק הירדן הצפוני עד הירבוק.
הגידולים העיקריים בחלקה המזרחי של בקעת הירדן הם עצי הדרים וירקות.
ברמה מגדלים בעיקר חיטה ושעורה, ובאזורים הצחיחים רועים עדרי גמלים וצאן.
כמות המשקעים המרכז ירדן היא מועטת, וכך יותר ככל שהולכים מזרחה.
ירדן ענייה המחצבים פרט לפוספטים שאותם כורים בסביבות עמאן.
ירדן מנצלת את אוצרות המלח האשלג והברום שבמימי ים המלח.
בשנת 1975 שבה הייתה מלחמת האזרחים בלבנון העבירו בעלי הון ערבים את השקעותיהם מלבנון לירדן ויסדו במפעלי תעשייה ובנו שכונות מגורים ובנייני משרדים.
בשנת 1980 ירד ערכו של הדינר הירדני וממשלת ירדן נאלצה להטיל הגבלות על יבוא של מוצרי מותרות כדי להתגבר על הגירעון הכבד מאז התשלומים שלה.

שטח ואוכלוסייה:
שטחה של ירדן גדול פי½ 4 משטחה של ישראל מגבולות ה”קו הירוק”, אך רוב שטחה הוא מדבר. ממלכת ירדן היא רמה גבוהה במערב, במזרח: מעל הרמה, מתנשאים פה ושם הרים, שגובהם כמה מאות מטרים מעל הים. הרמה מתחלקת מדרום לצפון לשלושה חבלים ששמותיהם נזכרים בתנ”ך: בדרום, ממפרץ אילת ועד נחל זרד.

ב1947- מנתה אוכלוסיית ירדן כ450,000- נפש בלבד. מאז גדלה במהירות הודות לשני גלי ההגירה של פליטים מא”י שנהרו לירדן בזמן מלחמת העצמאות ב1948-, ובזמן מלחמת ששת הימים ב1967- הודות לריבוי הטבעי. אוכלוסייתה של ירדן מונה כ2,700,000- נפש.
רובם מוסלמים, סונים ומיעוט של נוצרים וצ’רקסים. בעקבות הסכסוך הערבי עם ישראל זרמו לממלכת ירדן כ½ – מליון פליטים פלשטינאים.

היסטוריה:
ממלכת ירדן המקורית בגדה המזרחית הוקמה בשטח שהיה כולל מן המאה ה16- ואילך במחוז דמשק שבאימפריה העות’מאנית ולא היה לו ייחוד היסטורי משלו. בשנת 1921 בעיקבות “ועידת קהיר” שנערכה בחודש מארס של אותה שנה החליטה בריטניה לכונן בגדה המזרחית של ירדן נסיכות ובראשה עבדאללה ההאשמי. בכך שביקש וינסטון צ’רצ’יל בש האחראי להחלטה להשיג כמה מטרות: מתן פיצוי למשפחה ההאשמית שנציגה פייצל סולק ע”י הצרפתים מדמשק, מתן פיצוי עקיף לערבים שחשו עצמם מקופחים ע”י הסדר השלום במזרח התיכון, וריצויו של עבדאללה, שאיים לעלות על הצרפתים כובשי סוריה בראש לוחמיו הבדואים. עבדאללה הצליח לרכוש את אמונתם של הבדואים. בשנת 1946 זכתה ירדן בעצמאותה המלאה, ובשנת 1948 היה עבדאללה למלך והנסיכות של עבר הירדן נהפכה לממלכה ההאשמית של עבר הירדן. במהלך השנים 1948-1950 סופח שטח זה בהדרגה לממלכתו של עבדאללה. כבר ביוני 1949 הוחלף שם המדינה ל “ממלכה ההאשמית של ירדן” על מנת להבליט את עובדת שליטתה על השטחים משני עברי הנהר.
עבדאללה נרצח ביולי 1951 ע”י מתנקש פלשתינאי. את כיסאו של עבדאללה ירש בנו הבכור טלאל, אך הוא הודח ב1952- בשל מחלת רוח. בנו הקטן של טלאל-חוסיין-עלה לשלטון במקומו והוכתר למלך בשנת 1953 בהיותו בן 18. בשנים 1958-1963 החלה התנודה הנוצרית בעולם הערבי להישבר. מצרים נאלצה להתמודד בכמה חזיתות והלחץ על ירדן והמשטרה הוקלו. “תקופת הפסגה” נקראת על שם שלוש ועידות הפסגה הערבית שנערכו בין ינואר 64′ ליוני 67′ והוליכה לבסוף למלחמת ששת הימים. במהלך השנים 1975-1977 עלה בידי המלך חוסיין לשפר את מעמדו ע”י כינון ברית מדינית עם סוריה.
הירידה שחלה באותן שנים בכוחו של “הארגון לשחרור פלשתין” והעימות שנוצר בלבנון בין הצבא הסורי ובין ארגוני המחבלים סייעו לו לא במעט בביצור מעמדו בעולם הערבי.
ישראל עם ירדן:
קשרינו עם ירדן התאפיינו ביחס של כפילות במשך כל תקופת הסכסוכים בין ישראל ומדינות ערב. למרות שעבר הירדן הייתה חלק מהמנדט שעליו חלה הצהרת בלפור ולמרות שהבריטים התכחשו להתחייבותם ונתקו את עבר הירדן כדי להקים שם את האמירות (נסיכות) ההאשמית;הכרנו כמעט מההתחלה בריבונות ההאשמית וחתרנו ליחסי שלום איתם. גם המלך עבדאללה-סבו של המלך חוסיין-חיפש אחר מסילות השלום את הישוב היהודי בארץ ישראל. הלגיון היה תחת שלטון בריטי וקיבל חינוך בריטי. כאשר מדינות ערב תקפו את הישוב היהודי עם תום המנדט הבריטי והקמת מדינת ישראל היה הצבא הירדני בתוכם. החיילים הירדנים התייחסו לשבויים שלנו יותר יפה מכל מדינות ערב.
היה לנו יחס מיוחד לחוסיין מלך ירדן. הוא היה היחיד שהיה מוכן לקבל פניות מקדימות של ממשלת ישראל. הגבול בין המדינות פעל למעשה כאילו אין מצב מלחמה. הוא היה פתוח למעבר סחורות וגם למעברם של תושבי השטחים.

נהר הירדן:
נהר הירדן עובר לאורכה של ארץ ישראל מצפון לדרום וחוצה אותה לשני חלקים-עבר הירדן המערבי והמזרחי. הירדן הוא אחד הנהרות המפורסמים ביותר בהיסטוריה ובספרות אף על פי שיש מאות נהרות גדולים ורחבים ממנו בעולם. מקור השם “ירדן” בנתיבו של הנהר, היורד מן השלגים של החרמון עד לים המלח שהוא המקום הנמוך בעולם.
אורך מסלולו של הירדן בקו אווירי הוא כ140- ק”מ אך בגלל הפיתולים הרבים מגיע אורכו ל330- ק”מ! המקורות העיקריים של מי הירדן הם הגשמים והשלגים היורדים על החרמון.
הם מזינים את הירדן ע”י זרימה+עלייה וחלחול תת-קרקעי היוצר את שלושת יובליו של הירדן: נחל הבניס-שמקורו למרגלות הר החרמון.
נחל דן-היוצא למרגלות תל דן.
ונחל שניר-שמקורותיו למרגלות החרמון שבתחום לבנון.
נחל שניר הוא הארוך מכל שלושת היובלים.
הירדן זורם דרך עמק חולה ואז יורד הירדן לשטח המיובש של אגם חולה ומשם שוטף בזרם חזק בין הרים זקופים עד לבקעת בטחה, דרכה עובר בכניסתו לכינרת מצפון.
מהכינרת יוצא הירדן ליד דגניה, עובר את עמק הירדן תוך פיתולים רבים עד שנשפך לים
המלח. בדרכו נשפכים לעברו יובלים רבים, והגדולים מביניהם הם הירמוך שבצפון, היבוק במרכז ונחל חשבון בדרום. רוחב אפיקו של הירדן בבקעת הירדן 27-30 מטר ובכמה מקומות מגיע ל40- מטר ויותר, אך יש מקומות שבהם הוא צר מאוד.
בעונת הגשמים ובאביב עמוק הירדן וזרמו מהיר וסואן, אך בעונת הקיץ הוא הופך לנחל רדוד ואיטי שבכמה מקומות אפשר לחצות ברגל.
יש כמה גשרים מעל הנהר כמו גשר אלנבי על-יד יריחו.
בתנך:
לנהר הירדן היה תפקיד חשוב בתנ”ך:
בעת מלחמה ניסה הצבא החפץ לחסום את הנסיגה ע”י תפיסת מעברות הירדן. כשבני יריחו רדפו אחרי המרגלים, וגם בני אפרים חסמו במעברות הירדן את הדרך בפני המדיינים הנסוגים מפני גדעון. וכשבני ישראל נכנסו לארץ כנען הם עברו דרך נהר הירדן והדבר נחשב כנס גדול. הירדן נזכר כמה פעמים כגבול מזרחי לארץ כנען ומערבי לירדן וגם לכמה שבטים שקבלו נחלתם מעבר לירדן המזרחי. אליהו הנביא עבר את הנהר ע”י שחצה אותו באדרתו ומשעלה השמיימה התקיים אותו הנס באלישע.
נעמן שר-צבא ארם נרפא מצרעתו לאחר שטבל בירדן 7 פעמים. גם במסורת הנוצרית נתקדש הירדן ולפי המסורת שם הטביל יוחנן המטביל את ישו.
בעקבות זאת באים רבבות צליינים לטבול במי הירדן וכמה מנזרים הוקמו לאורך הנהר.
ברחבי העולם הנוצרי נמכרים בקבוקונים קטנים המכילים מי ירדן, מזכרת למאמינים.
ירדן
ירדן שוכנת במערב אסיה, והיא גובלת:
בצפון-עם סוריה במערב-עם ישראל
בדרום מזרח-עם ערב הסעודית ובצפון מזרח-עם עיראק

בירת ירדן היא עמאן.
בעמאן יש כ1,000,000- תושבים, אך בכל ירדן יש רק כ2,700,000- תושבים.
הממשל בירדן הוא ממשל חוקתי, והשם הרשמי של ירדן הוא: “הממלכה ההאשמית של ירדן”. רוב התושבים משתייכים לדת המוסלמית, אך מיעוט הם נוצרים וצ’רקסים. השפה המדוברת ביותר בירדן היא ערבית, והמטבע הוא דינר (DINAR).

שלושת החלקים הגיאוגרפיים של ירדן: בקעת הירדן, ים המלח והערבה.
לירדן יש גם מדבר השוכן בין המדבר הסורי למדבר ערב.

בירדן יש בקעה שהיא חלק מהשבר הסורי אפריקני. אורכה כ168- ק”מ.
לאורך בקעת הירדן זורם נהר בירידה של כ125- מטרים.
נהר הירדן הוא הנהר הארוך ביותר בא”י ויורד מצפון דרומה לים המלח.
נחלי המקור הראשיים הם: נחל החרמון, נחל דן ונחל שניר.

במקומות שבהם יש מים בשפע נוצרו ביצות. הביצות יובשו בשנים 1958-1952.

ירדן
ירדן שוכנת במערב אסיה, והיא גובלת:
בצפון-עם סוריה במערב-עם ישראל
בדרום מזרח-עם ערב הסעודית ובצפון מזרח-עם עיראק

בירת ירדן היא עמאן.
בעמאן יש כ1,000,000- תושבים, אך בכל ירדן יש רק כ2,700,000- תושבים.
הממשל בירדן הוא ממשל חוקתי, והשם הרשמי של ירדן הוא: “הממלכה ההאשמית של ירדן”. רוב התושבים משתייכים לדת המוסלמית, אך מיעוט הם נוצרים וצ’רקסים. השפה המדוברת ביותר בירדן היא ערבית, והמטבע הוא דינר (DINAR).

שלושת החלקים הגיאוגרפיים של ירדן: בקעת הירדן, ים המלח והערבה.
לירדן יש גם מדבר השוכן בין המדבר הסורי למדבר ערב.

בירדן יש בקעה שהיא חלק מהשבר הסורי אפריקני. אורכה כ168- ק”מ.
לאורך בקעת הירדן זורם נהר בירידה של כ125- מטרים.
נהר הירדן הוא הנהר הארוך ביותר בא”י ויורד מצפון דרומה לים המלח.
נחלי המקור הראשיים הם: נחל החרמון, נחל דן ונחל שניר.
במקומות שבהם יש מים בשפע נוצרו ביצות. הביצות יובשו בשנים 1958-1952.